De meeste mensen die zich aanmelden voor psychotherapie voelen zich verre van gelukkig. Ze lijden aan psychische klachten; zoals een sombere stemming, slecht slapen, veel piekeren, zich angstig voelen, prikkelbaarheid. Deze klachten bepalen hun leven dermate, dat ze het gevoel hebben er niet meer uit te komen en steeds ongelukkiger te worden.
Het gevoel vast te zitten, is erg beangstigend. Misschien geldt dat ook op dit moment voor jou. Je ervaart de greep op het leven te verliezen en ten einde raad heb je besloten om hulp te gaan zoeken. Die stap kan heel groot zijn, omdat je dan moet toegeven er zelf niet uit te komen. Via je huisarts krijg je te horen, dat psychotherapie een goed idee zou zijn en je krijgt een verwijzing naar een psychotherapeut.
De psychotherapeut is aangeprezen als een deskundige en je hoopt maar, dat die je een oplossing gaat bieden voor jouw probleem. Tijdens de eerste afspraak word je echter verrast door de boodschap, dat hij/zij ook geen oplossing in huis heeft om jou uit deze ‘ongelukkige’ situatie te halen. Een tegenvaller, en de moed zakt je in de schoenen om überhaupt nog te beginnen met psychotherapie.
De vraag is of psychotherapie leidt tot een gelukkiger leven. En wat is gelukkig zijn? Ik trof op internet een lijst met ruim 300 tips om meer gelukkig te zijn. Het lijkt een recept; volg de tips en je komt uit bij een gelukkig leven. Er zit iets in wat nagestreefd moet worden. Dat is waar we in onze tijd mee besmet zijn geraakt;
we moeten streven naar meer en beter en we denken, dat dit ons gelukkig maakt. Dit denken beïnvloedt ook de psychotherapie. Er zijn vormen van psychotherapie, die nadruk leggen op het volgen van het juiste protocol of het zoeken van de best passende psychotherapeutische techniek om de klachten te verminderen. Daar is op zich niets mis mee en geeft kans op klachtenvermindering, maar het is niet per definitie de weg naar een gelukkiger leven.
Een gelukkig leven is volgens de filosoof Aristoteles een goed leven. Het goede leven bestaat volgens hem uit: Gematigd genot en zelfzorg. Zelfzorg is pas mogelijk, wanneer je een juist contact hebt met je lichaam. Het lichaam is de basis van waaruit we contact kunnen hebben met wie we zijn.
Als je psychische klachten hebt, geeft je lichaam signalen, dat er iets niet in orde is. Voortdurende moeheid kan bijvoorbeeld een onbewuste uiting zijn van spanning en stress. In psychotherapie kun je er samen met jouw psychotherapeut proberen achter te komen wat dat is. Door samen tijd en ruimte te nemen komt er een proces op gang, waarin je jezelf beter leert kennen en begrijpen. Met een breder zicht op jezelf ontstaan er meer mogelijkheden om te reageren op moeilijkheden in het leven en voel je meer vrijheid om eigen keuzes te maken.
Psychotherapie kan jou helpen om los te komen uit een situatie van ‘vastzitten’. Het geeft geen garanties op geluk, maar kan wel leiden tot meer tevredenheid in het leven.
Contact form
Adres
Praktijk: Van Loostraat 135,2582 XC Den Haag
Tel: 06-442 42 122
E-mail: info@gerrywestland.nl
Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor psychotherapie via het e-mailadres info@gerrywestland.nl. In belang van uw privacy raad ik u aan geen persoonlijke gegevens in de e-mail te vermelden. Ik zal daarna met u een telefonische afspraak maken om kort met u te overleggen over uw aanmelding.
Wachttijden
Er is op dit moment plaats voor nieuwe patiënten (bijgewerkt oktober 2022).